Suomalaiset ovat pitkään nauttineet litrakaupalla vaaleaa lageria, jota on myös ehkä tunnetuin suomalainen olut, eli KOFF-olut. Viime vuosien aikana suomalaisten juomatavoissa on kuitenkin ollut havaittavissa muutosta. Aiemmin kun ihmiset keskittyivät viininmaisteluun, nykyisin myös oluita maistellaan viinien tapaan. Tämä näkyy niin ravintoloissa kuin päivittäistavarakauppojen oluthyllyillä. Pienpanimoita on syntynyt Suomeen useampia viime vuosien aikana ja tämä on pakottanut isompiakin toimijoita tarkastelemaan omaa toimintaansa sekä oluidensa laatua. Kun aiemmin oluita vertailtiin niiden prosenttien mukaan ja puhuttiin esimerkiksi ”kolmosesta” tai ”nelosesta”, nykyisin oluita vertaillaan niiden tyypin mukaan puhumalla esimerkiksi lagereista tai aleista. 

Pintahiivaolut VS. pohjahiivaolut

Yksi selkeä trendi Suomen olutmarkkinoilla on ollut jo parin vuoden ajan pintahiivaoluiden kysynnän kasvu. Viime vuonna 2019 pintahiivaoluiden eli alen myynti kasvoi samalla kun pohjahiivaoluiden eli lagerien myynti laski. Siitä huolimatta lagerit ovat edelleen Suomen markkinoilla myydyin oluttyyppi. 

Pintahiivaoluista lagereita haastaa etenkin IPA, eli Indian Pale Ale -oluttyyppi. Lager ei kuitenkaan ole kadonnut tai katoamassa minnekkään, vaikka alet nostavat päätänsä. Edelleen etenkin vaalea lager on Suomen ylivoimaisesti suosituin oluttyyppi. Lagereiden uusien tyylien myötä myös olutharrastajien kiinnostus perinteistä oluttyyppiä kohtaan on pysynyt hereillä. Perinteisen matala-aromisen lagerin rinnalle voi mahdollisesti nousta hedelmällisiä, happamia ja brut-lagereita. Kiinnostusta ovat herättäneet etenkin niin sanotut klassisen tyylin craft- eli käsityölagerit. Craft-lagereiden salaisuus piilee niiden pienissä erissä, joissa ne voidaan määritellä pannuiksi täysmallasoluiksi, joihin ei ole käytetty lainkaan lisäaineita. 

KOFFin erikoisoluet

Myös KOFFin valikoima on ottanut huomioon oluttrendien murroksen. KOFFin erikoisoluihin kuuluvat Fist Pump IPA, Escape Route Pale Ale ja Launch Pad Happy Lager. Kyseiset oluet on brändätty selkeästi erillisiksi klassisesta punatölkkisestä KOFFin lager-oluesta, tuoden kuitenkin perinteisen KOFFin ystäville vaihtoehdon kokeilla erikoisoluita tutun ja turvallisen tuotemerkin alla. KOFFin erikoisoluet olivat aiemmin melko samanlaisissa tölkeissä kuin aito ja alkuperäinen KOFF-lager, jolloin kuluttajat menivät välillä sekaisin mikä olut on mikäkin. Tästä syystä ja kunnioituksesta alkuperäistä KOFF-lageria kohtaan, nykyisin KOFFin erikoisoluiden pakkaukset ovat selkeästi erilaiset kuin aiemmin. Siitä huolimatta myös nämä erikoisoluet ovat sitä itseään – eli taattua KOFF-laatua. 

Vaikka markkinoille on tullut lukuisia erikoisoluita, on markkinoilla aina paikkansa myös vanhoille tutuille klassikoille, kuten suomalaisten rakastamalle punatölkkiselle KOFF-oluelle. On hienoa, että olutvalikoima kasvaa ja laajenee, mutta hienoa on myös se, että aina ei tarvitse etsiä erikoisoluiden viidakosta itselle mieluista saunaolutta, vaan silloin voi suunnatta tutun ja turvallisen KOFFin ääreen.