Sinebrychoff on suomalainen, Pohjoismaiden vanhin panimo, mikä toimii nykyisin Keravalla. Sinebrychoffin panimo on perustettu vuonna 1819. Vuoteen 1990 asti panimo toimi Helsingin Hietalahdessa ja sinne juontavat myös KOFF-lagerin valmistuksen juuret.

Sinebrychoffilla on ollut Hietalahdessa talli ja panimohevosia yli 200 vuotta. Sinebrychoffin perustaja, Nikolai Sinebrychoff aloitti panimouransa muutaman hevosen voimin. Rodultaan nelijalkaiset työläiset olivat silloin ja ovat edelleen jyllaninhevosia. Jyllanninhevonen on rauhallinen, voimakas ja jämerä hevosrotu. Hevoset auttoivat panimomestareita kaikissa useissa erityistä voimaa vaativissa tehtävissä. Kauramoottorit pyörittivät mallasmyllyä sekä vetivät niin mallas- kuin mäskikuormiakin. Talvisin puolestaan hevoset saivat kiskoa merestä tuhansia kiloja jäätä, joilla panimon varastokellarit saatiin jäähdytettyä palvelemaan tarkoitustaan myös kuumina kesäpäivinä. 

Panimohevosilla oli merkittävä rooli myös oluen toimitusketjussa. 1930-luvulla Sinebrychoffilla oli noin neljäkymmentä hevosta, joiden yksi tehtävä oli kuljettaa juomia asiakkaille. Hevoset toimivat kuskeina kuitenkin vain Hietalahdesta Sörnäisiin asti, muualle juomat kuljetettiin jo tuolloin autolla. 

KOFF-hevosten historia

Suomen sotahistoria on vaikuttanut myös Sinebrychoffin panimohevosten historiaan. Talvi- ja jatkosodan aikana lähes kaikki panimohevoset luovutettiin puolustusvoimien käyttöön. Koska jyllanninhevoset ovat erittäin vankkarakenteisia ja jalostettu nimenomaan raskaaseen vetotyöhön, palvelivat ne sodassa etenkin tykin ja muonakärryjen vetäjinä. Sodan jälkeen hevoset palasivat Sinebrychoffin talleille, josta ne osallistuivat juomien jakeluun vielä 1940-luvun loppupuolelle asti. 1940-luvun lopulla Sinebrychoff siirtyi juomakuljetuksissa kokonaan autokuljetuksiin.

Siirtymästä autoihin alkoi 20 vuoden paussi panimohevosten historiassa, mutta 1960-luvulla panimohevoset toivotettiin tervetulleiksi takaisin Sinebrychoffin toimintaan. Tällä kertaa hevosten työ ei ollut enää fyysistä vetotyötä, vaan hevoset Koff ja Siff tulivat panimon PR-osaston erikoistehtäviin. Vaikka kyseessä ei ollut enää fyysinen työ, kunnioitettiin panimohevosten historiaa ja roduksi valikoitui myös PR-tehtäviin jyllaninhevoset. 1960-luvulta tähän päivään asti Sinebrychoffin panimohevoset ovat olleet samaa sukua. Koffin ja Siffin jälkeen Hietalahteen kotiutuivat Sörkkä ja Rööperi vuonna 1978, Styrkka ja Fyrkka puolestaan 1984. 1990-luvulla  olutvankkureiden edessä työskentelivät Nikolai, Bisse ja Birra, joiden töitä jatkoivat Thor, Sigge ja Pintti. Vuoden 2014 kesäsesongilla hevosenkenkiin astui suoraan Jyllanista Tanskasta Frederik ja Ludvig. Kolmisen vuotta sitten vuonna 2017, olutvankkureita tuli vetämään Gunnar.

Vaikka panimohevoset eivät Sinebrychoffilla nykyisin osallistu fyysistä työtä vaativaan oluen valmistukseen, on hevosilla PR-tehtävissäkin oltava sekä fyysiset että henkiset ominaisuudet tasapainossa. PR-työssä hevosien tärkeitä luonteenpiirteitä ovat ystävällisyys ja sosiaalisuus, kuten myös kyky tulla toimeen ihmisien kuten toisten hevosienkin kanssa. Lisäksi vetointoa on löydyttävä sopivassa suhteessa, sillä Sinecrychoffin panimohevoset ovat tunnettuja PR-kentällä KOFFin punaisten olutvankkureiden vetämisestä. Sinebrychoffin talli sijaitsee Helsingin keskustan Bulevardilla ja sieltä valjakko suuntaa lähes päivittäin ravintolakierrokselle Helsingin ytimeen.