Olut on varmasti maailman suosituin alkoholijuoma. Lager on maailman yleisin oluttyyppi, mitä Suomessa edustaa muun muassa Sinebrychoffin KOFF-olut. Olut on humalasta, maltaista ja vedestä käymällä valmistettu alkoholipitoinen mallasjuoma. Nykyisin markkinat ovat huomioineet myös alkoholittomat oluen ystävät ja myös jo mainitun KOFFin olutvalikoimasta löytyy myös alkoholiton Crisp Vaalea Lager. 

Sinebrychoffin panimo on toiminut jo vuodesta 1819. Suomalaisten hyvin tuntema kansainvälisestikin palkittu punatölkkinen aromaattinen lagerolut KOFF ilmestyi kyseisen panimon valikoimaan vuonna 1957. Viimeistään ”Sano vaan reilusti KOFF” -lausahdus näyttelijä Tauno Palon suusta vakiinnutti KOFFin paikan suomalaisten sydämissä. Vuonna 1969 keskioluen myynti vapautui kauppoihin ja ravintoloihin. Samaan aikaan laillinen ikä nauttia alkoholia laski 18 vuoteen. Keskioluen myynnin vapautus oli omiaan luomaan Suomeen uudenlaista sosiaalista kapakkakulttuuria vahvistaen KOFF-oluen suosiota.

KOFFin oluella on paikkansa suomalaisessa historiassa myös muutoin kuin nautittuna. Lahdentien varressa Keravalla seisoi liki kymmenen vuotta suuri KOFFin oluttölkki. Alkoholilain uudistuttua vuonna 2015, ikoninen KOFFin tölkki sai lähteä ja tilalle asettui suuri Battery-tölkki.

KOFFin olutvalikoima

Nykyisin suosituin KOFFin tuote on keskiolut KOFF III. KOFF ja Karhu ovat Sinebrychoffin ja Suomen varmasti myydyimpiä oluita. Karhun lisäksi KOFFin suurimpia kilpailijoita ovat Suomen toisen suuren panimon – Hartwallin – Karjala ja Lapin Kulta sekä Olvin panimon nimikko-olut Olvi ja Sandels. Nykyisin kauppojen valikoimasta löytyy noin kymmenen erilaista KOFF olutta. Valikoima on kuitenkin vaihdellut aikojen saatossa ja toinen kymmenen KOFFin olutta on poistunut valikoimista. Vaihtelevalle valikoimalle onkin Suomessa varmasti kysyntää, sillä suomalaiseen olutkulttuuriin on viime vuosina otettu erikoisoluet avosylin vastaan. 

Vaikka uusia erikoisoluita markkinoille jatkuvasti tulee, on alkuperäisellä punaisella KOFFilla aina oma paikkansa suomalaisten sydämissä. KOFFin parissa suomalaiset ovat esimerkiksi nauttineet lauantai-illan saunahetkestä, juhlistaneet juhannusta, nautiskelleet kylmistä mallasmauista kuumana kesäpäivänä, skoolanneet tuoreelle avioparille sekä vetäneet opiskelijahaalarit jalkaan. KOFFin suosiosta kertoo varmasti myös se, että suppeamman valikoiman pikkukaupoissakin KOFFin punaisia tölkkejä usein löytyy hyllystä. On hienoa, että suomalaiset nauttivat suomalaisesta oluesta. Suomalaisen oluen nauttiminen on ympäristöystävällistä – raaka-aineet tulevat läheltä ja valmistaminen kuluttaa vain vähän ympäristöä. Kirsikkana kakun päällä oluen jakelu Keravan tehtaalta ympäri Suomea on ekologisempaa kuin oluen maahantuonti ulkomailta.